Categories

Disclaimer

De meningen ge-uit door medewerkers en studenten van de TU Delft en de commentaren die zijn gegeven reflecteren niet perse de mening(en) van de TU Delft. De TU Delft is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van hetgeen op de TU Delft weblogs zichtbaar is. Wel vindt de TU Delft het belangrijk - en ook waarde toevoegend - dat medewerkers en studenten op deze, door de TU Delft gefaciliteerde, omgeving hun mening kunnen geven.

Spin-blockade qubit in a superconducting junction

is a title of our new cond-mat submission with Ciprian. You can find it here .

Below is the abstract:

We interpret a recent pioneering experiment [Zgirski M. et al., Phys. Rev. Lett., 106 (2011) 257003] on quasiparticle manipulation in a superconducting break junction in terms of spin blockade drawing analogy with spin qubits. We propose a novel qubit design that exploits the spin state of two trapped quasiparticles. We detail the coherent control of all four spin states by resonant quantum manipulation and compute the corresponding Rabi frequencies. The read-out technique is based on the spin-blockade that inhibits quasiparticle recombination in triplet states. We provide extensive microscopic estimations of the parameters of our model.

Be Sociable, Share!

Comments are closed.

© 2011 TU Delft